4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Υπέροχοι άνθρωποι

Συμπατριώτες μας που, εν μέσω κρίσης, δημιουργούν και ξεχωρίζουν με τη δουλειά τους.

ΓΙΑ τους πολλούς, το «made in Greece» δεν είναι παρά ένα οξύμωρο σχήμα, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι στην Ελλάδα δε φτιάχνουμε τίποτα, και εισάγουμε τα πάντα, ακόμα και τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Δεν έχουν κι άδικο, αλλά δεν είναι και η απόλυτη αλήθεια, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς και καταφέρνουν όχι απλώς να επιβιώνουν, αλλά και να διακρίνονται διεθνώς. Πίσω από τέτοιες προσπάθειες κρύβονται δημιουργοί με ανησυχίες και... γερό στομάχι, που εξακολουθούν να ονειρεύονται, ακόμα και μέσα σε αυτήν τη μουντή καθημερινότητα. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας αναδεικνύουμε μερικούς από αυτούς.
Η ενότητα ξεκινά με μια άγνωστη στους πολλούς ιστορία, εκείνη του ηλεκτρικού Enfield 8000, που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κατασκευαζόταν στη Σύρο. Παρά το άδοξο τέλος της, ο Γιώργος Μιχαήλ, που είχε εργαστεί τότε σε εκείνο το project, δεν καταθέτει τα όπλα. Εξακολουθεί να κατεβάζει ιδέες με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό και πιστεύει ότι στην Ελλάδα μπορεί και πάλι να κατασκευαστεί ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που να έχει καλύτερη τύχη από τον προ 40ετίας πρόγονό του.
Μια κάπως διαφορετική προσέγγιση για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας έρχεται από το ΕΜΠ και προτείνει τη μετατροπή των παλιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά! Σας φαίνεται ουτοπικό; Κι όμως, ήδη το πρόγραμμα «περπατάει» με τη σχετική υποστήριξη από την Περιφέρεια Αττικής και σύντομα θα ξεκινήσει να μετατρέπεται ένας στόλος 200 αυτοκινήτων της, προτού η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη και στους ιδιώτες.
Στο Πολυτεχνείο ανακαλύψαμε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται με πάθος και συνεργάζονται μεταξύ τους με τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα - εμπειρία που επαναλήφθηκε και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί συναντήσαμε τους καθηγητές και τους φοιτητές της Σχολής των Μηχανολόγων και των Καλών Τεχνών, που έλαβαν μέρος στη Formula Student. Η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να διακριθεί απέναντι στις ομάδες σημαντικών πολυτεχνικών σχολών, που είχαν την υποστήριξη από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Δεν είναι μικρό πράγμα...
Δεν είναι, όμως, μόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα που διαθέτει ανήσυχους ανθρώπους. Όσο απίστευτη κι αν ακούγεται η ιστορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Σύρου, άλλο τόσο αναπάντεχη είναι και εκείνη του Ηλία Γαγανέλη, που κατασκευάζει εξαιρετικές ρέπλικες σε μια μικρή μονάδα στην Κατερίνη! Η αποδοχή που έχουν τα προϊόντα του στο εξωτερικό δε φαίνεται να αγγίζει εκείνους που ευαγγελίζονται στη χώρα μας την ανάπτυξη, αλλά προς το παρόν μόνο εμπόδια υψώνουν στην πορεία της.
Τέλος, ο Μανώλης Καλής δημιούργησε μια συσκευή που ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του και να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.
Περισσότερα, όμως, για τις συγκεκριμένες προσπάθειες θα βρείτε στη σχετική ενότητα του τεύχους, που θα μπορούσε να πάρει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα στο εξής: Τι λέτε;_ Μ. Σ.